sebelum explore moh ler klik sini dulu...

Friday 22 April 2011

Susu makanan pertama di dunia

Apabila lahirnya seorg bayi ke dunia, dia mesti menyesuaikan tubuh badannya dgn alam kehidupan  yg baru. Semasa di dlm kandungan, segala perlindungan dan bekalan makanan telah diberikan oleh ibunya melalui rahim dan juga plasenta (uri). Namun, apabila dilahirkan,segala perlindungan tersebut telah terputus dan ia memerlukan sesuatu sebagai ganti untuk perlindungan diri mereka. 
Fenomena ajaib yang telah disusun oleh Allah s.w.t supaya nutrisi yg sgt bernilai ini disediakan tepat pada masanya apabila bayi memerlukannya, iaitu sebaik sahaja selepas dilahirkan. Semasa di dlm kandungan, plasenta  memainkan peranan untuk membekalkan segala nurisi dan keperluan lain kepada bayi..Selepas dilahirkam, bayi akan terpisah dgn plasentanya dan Allah s.w.t telah mengantikan dengan sesuatu yg baru sebagai sumber nutrisi mereka, iaitu susu ibu..

DARAH MERAH MENJADI SUSU PUTIH.
            Para saintis sudah mencuba pelbagai kaedah untuk menghasilkan satu formula nutrisi yg menyamai susu ibu, namun sehingga kini masih belum berjaya. Ini  kerana setiap ibu menghasilkan susu yg tidak sama antara satu sama lain kerana anibodi, hormon, vitamin-vitamin dan garam mineral did lm susu ibu berbeza antara satu sama lain bergantung kepada keperluan bayi.
          Ajaib! Sungguh ajaib jika difikirkan ttg proses pembentukkan susu. Tiada kilang di dunia ini yg mempunyai teknologi ganggih yg boleh memproses darah merah serta zat-zat makanan menjadi susu putih. Inilah kehebatan dan kekuasaan Allah s.w.t Yang Maha Mencipta. Daripada darah merah yg mengalir dalam pembuluh darah ibu bercampur dgn zat-zat makanan dari usus, kemudian  diproses di kilang yang amat kecil berupa kelenjar-kelenjar di payudara ibu, seterusnya berupaya menghasilkan satu nutrisi yang begitu hebat sekali.

KELEBIHAN SUSU IBU DENGAN NUTRISI LAIN.   

  

SUSU IBU
SUSU LEMBU
Antibodi
-Menyediakan bayi dlm keadaan maksimum utk melawan penyakit dan bacteria                                   
-perlindungan yg diberikan oleh antibodi sgt penting kerana  jangkitan yg sedikit boleh menyebabkan kesan yg serius
-tidak dapat melawan penyakit sepenuhnya.

-Kurang daya ketahanan badan..
Kasein

-merupakan bahan y dijumpai di dlm susu basi yg berketul
-Bahan ini  menyukarkan proses penghadaman dan mudah kembung perut
Kandunga Gula
-susu ibu mgandungi gula jauh lebih tinggi sbyk 7gm/l
Susu lembu hanya 4.8gm/l shj.
Garam Mineral

-mempunyai kalsium & fosforus yg tinggi.
-Kandungan fosfuras yg tinggi menghalang penyerapan kalsium  dgn baik
Zat Besi
-mengandungi zat besi yg tinggi sbyk 50%
-zat besi yg rendah.
- mudah menghidap penyakit anemia(kurang darah)



           

2 comments:

  1. good entry.
    jumpa kat nffng..
    so membaca smbil klik iklan.
    thx for the info..
    sama2 manabung.

    ReplyDelete
  2. thank..
    tambahkan lagi kenalan..biar ramai kwn dpt kuatkn lg ikatan..
    menabung amalan mulia..sama kita menabung

    ReplyDelete